Все повече българи избират да почиват в чужбина

За пореден месец се увеличават българите, избрали да почиват в чужбина. През юли те са нараснали с 16.5% спрямо 2014 година, според данните на Националния статистически институт (НСИ). Най-много са нашенците, избрали да отидат във Великобритания, Турция, Гърция, Германия и Франция. Намалели са пък пътуванията към Чехия, Португалия, Израел и Румъния.

 

Най-много сме пътували, за да отидем на гости, да посетим културни или спортни мероприятия или за да се обучаваме - 42.4%. Почти същия процент заемат и почивките, и екскурзииите - 41.7%. Служебните пътувания пък са 15.9%. В сравнение с юли 2014 г. пътуванията за забавление се увеличават, а служебните намаляват.

 

Посещенията на чужденци в България са спаднали с 9 процента на годишна база. През юли 2015 г. те са били 1.63 млн. души. Регистрирано е намаление при посещенията по всички наблюдавани цели. От общия брой чужденци, посетили страната ни, дeлът на тези от Европейския съюз е 58.5%. Намаление има и при посещенията на граждани от Австрия, Германия, Чехия, Руската федерация и други.

 

За периода пък се увеличават същевременно посещенията на граждани от Франция, Словакия, Италия, Дания и други.