Идеята е на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”

Синдикатът „Образование” към КТ „Подкрепа” предлага промени при балообразуването за приема на ученици в гимназиите след седми и осми клас.

Още по темата

 

Синдикатът иска да се въведе на нов компонент - „Поведение”, който да носи четири точки при формирането на бала. Идеята е учениците, на които са наложени наказания, да бъдат лишени от този компонент. 

 

Според синдиката въвеждането на компонента за поведение ще бъде първата стъпка към по-добро образование, защото в него има два равностойни стълба - обучение и възпитание.


За съжаление, възпитанието беше забравено заради делегираните бюджети и необузданата политизация на образователната система, която допусна налагането на два паразитни приоритета - икономии на държавата за сметка на качественото образование и диктат на родителите към оценяването на учениците от учителите”, заявяват синдикалистите.

 

От Синдикат „Образование” подкрепят новата философия на МОН за многообразие при балообразуващите предмети, като се отчита конкретиката на съответните профили или професии. Така при различните профили, за които ще кандидатстват учениците след основно образование, те ще трябва да показват резултати по всички изучавани предмети, а не както беше досега - само по български език и литература и по математика.

 

Синдикатът настоява още учителите-квестори да бъдат със статут на държавни експерти за деня на изпита, а тяхното възнаграждение и разходи, като дневни и пътни, да се покриват от министерството.

 

Просветното ведомство да поеме ангажимента да не се допускат необосновани обвинения към учители и директори, участващи в изпитната кампания, настояват още от синдиката.