За шест десетилетия от нея са продадени над 134 милиона копия на 21 езика

Преди 60 години на днешна дата е издадена първата Книга за световни рекорди на Гинес, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. Идеята се ражда през 50-те години на миналия век, когато сър Хю Бийвър, изпълнителен директор на пивоварна "Гинес", влиза в спор по време на лов коя е най-бързата птица за отстрел в Европа. Когато се оказва, че не може да намери информация в нито един справочник, Бийвър поръчва на близнаците Норис и Рос Макуиртър да съставят книга с факти. 

 

Самата Книга на Гинес също е рекордьор - за шест десетилетия от нея са продадени над 134 милиона копия на 21 езика в над 100 страни по света. За 60 години в нея са вписани невероятен брой постижения, много от които са подобрени. Например през 1955 г. шестима мъже, сред които Джеси Оуенс, фигурират с рекорд за бързо бягане на 100 метра. Всеки от тях е успял да закове хронометъра на 10,2 секунди. Днес световният рекорд принадлежи на Юсейн Болт, който на 16 август 2009 г. пробягва разстоянието за 9,58 секунди. 

 

Сред малкото неподобрени и до ден днешен рекорди е този за най-богат човек на планетата. През 1913 г. състоянието на предприемача Джон Д. Рокфелер се изчислява на около 185 милиона лири - еквивалент на днешни 114,4 милиарда лири. Според съвременната статистика най-касовият филм на всички времена е "Аватар". Ако се вземе предвид инфлацията обаче, рекордът принадлежи на лентата "Отнесени от вихъра" (1939), реализирал навремето 88 милиона лири в международния боксофис, равняващи се днес на 2,21 милиарда лири. Неподобрен остава и рекордът за най-продаван сингъл - над 50 милиона копия, поставен от Бинг Кросби с празничната песен "White Christmas". 

 

Сред най-странните постижения, намерили място в Книгата на Гинес през 60-годишното ѝ съществуване, са за най-тежки близнаци, най-тънка талия, най-дълги нокти. И трите рекорда са поставени от американци. Били Леон и Бени Лойд, подвизавали се като Близнаците Макгуайър в отборния кеч, фигурират като най-тежките в света с комбинирано тегло от 666 килограма. За сравнение - тяхната сънародничка Кати Юнг е жената с най-тънка талия на планетата, чиято обиколка, измерена през 1999 г., е била 38,1 сантиметра. Постижението за най-дълги нокти - всеки от които с дължина до един метър, принадлежи на американката Лий Редмънд, докато през 2009 г. в автомобилна катастрофа жената губи всичките си 10 рекордьори. 

 

Днес спорният въпрос, довел до появата на Книгата на Гинес преди 60 години, вече има своя отговор - рекордът за най-бърза птица за отстрел в Европа си поделят две пернати - Среден нирец и Гага (вид патица), способни да развият максимална скорост до 105 километра в час.