Любопитни факти и идеалната рецепта по случай празника на Острова

Жителите и гостите на Великобритания имат основателно извинение да се тъпчат с нездравословни бургери - страната отбелязва националния ден на популярния сандвич, пише в. "Дейли стар". Стотици ресторанти и заведения за бързо хранене честват деня, предлагайки на клиентите "най-добрите бургери" с отстъпки до 20%. 

 

По случай Националния ден на бургера изданието публикува няколко любопитни факта

 

- само в Америка годишно се изяждат 50 милиарда бургера;

 

- най-големият хамбургер - чудовищен сандвич с диаметър три метра и тегло близо един тон, е приготвен в Карлтън, Минесота, през септември 2012 г. Само използваният в направата му бекон е 26 килограма, а марулята - 23 килограма;

 

- внушителните 60% от продаваните по света сандвичи са бургери;

 

- заведенията от веригата "Макдоналдс" продават минимум 75 бургера всяка секунда;

 

- един от най-скъпите бургери, предлагани някога, е Фльор Бургер 5000. В състава на сандвича влизат черни трюфели, гъши пастет и говеждо от Кобе. Цената му е 5000 долара;

 

- един от най-тлъстите бургери е Четворен Байпас, предлаган от "Инсулт Грил" в Лас Вегас. Загрижените за здравето си клиенти трябва да внимават със сандвича, който съдържа 9982 калории;

 

- вегетарианските бургери в действителност не са здравословни. Използваната в тях соя се обработва с токсичния химикал хексан - замърсител на въздуха и вторичен продукт от рафинирането на бензин;
 

- любителката на бургери Соня Томас държи световния рекорд за изяждане на 4-килограмов чийзбургер Биг Деди, с който е успяла да се справи за 27 минути;

 

Междувременно експерт по възприятие на храните от Оксфордския университет е извел формулата на идеалния бургер. Той е с височина 7 сантиметра и се състои от девет пласта. По думите му изяждането на сандвича е "мултисензорно възприятие". Поради тази причина за максимално удоволствие бургерът никога не трябва да се поднася в чиния или с прибори. Експертът казва още, че едва 15% от очарованието на бургера се крие във вкуса му. Останалите му сетивни прелести са разпределени така – 30% аромат, 25% усещане на допир, 15% звук при поглъщане и 15% външен вид.