В момента услугата е в тестова фаза и е достъпна само в района на Сан Франциско

Още по темата

Facebook предизвика сензацията на деня, представяйки нов виртуален асистент, който може да прави всичко – от резервация за ресторант до изпращане на букет рози за любимата, съобщи "Business Insider", цитиран от агенция "Фокус".

 

В момента услугата е в тестова фаза и е достъпна само за няколкостотин души в района на Сан Франциско в САЩ.

 

Магията, която я задвижва обаче, е изненадваща. В допълнение към изкуствения интелект, който е състояние да автоматизира повечето процеси, Facebook има и няколко десетки служители, известни като „инструкторите на М“, посочва за Business Insider говорител на социалната мрежа. Тези няколко десетки служители работят за услуга, с която в момента разполагат едва няколкостотин души, отбелязва онлайн изданието.

 

В технологичната индустрия, където автоматизацията на процесите е ключова, мащабът на наемане на хора от страна нa Facebook е изненадващ. Като се има предвид, че комуникационната платформа на компанията Messenger, където М ще бъде интегрирана, има 700 милиона потребители, Facebook ще трябва да ангажира много повече инструктори за М при масовото ѝ въвеждане.

 

Директорът на Messenger Дейвид Маркус очаква, че с течение на времето компанията ще трябва да наеме „хиляди“ инструктори. Идеята е, че ще настъпи момент, когато изкуственият интелект на М ще се развие достатъчно, за да се справя с по-малко помощници.

 

В момента екипът от хора има за цел да „насочва“ и направи фината настройка на технологията, разработена от отдела на Facebook за изследвания в областта на изкуствения интелект. Негов ръководител е Ян ЛеГун, експерт в сферата на „дълбокото учене“, нает от социалната мрежа през 2013 година.