Какво прави държавата, за да се справи с това?

 

Огромни загуби в туризма. Хотелиери не помнят толкова слаб летен сезон от години. Мрачната прогноза е, че и догодина няма да ни посетят повече туристи. Какво прави държавата, за да се справи с това?


За съжаление, всички прогнози за труден сезон се сбъдват, призна го днес и министърът на туризма Николина Ангелкова при среща с бранша. Най-голям е отливът на руски туристи – с 20%. Равносметката за отиващото си лято е отчайваща – поне според бранша.


„Много труден! Аз такъв сезон отдавна не съм имал, не помня”, казва Георги Щерев от Съюза на хотелиерите на „Златни пясъци”.


И следващият щял да е такъв, съдейки по интереса на туристите.


„Ако големите немски туроператори не се ангажират с тях, заедно да се видят, чартърите как да ги запълним в предсезон и следсезон, рискът от чартърите – да ги накараме и с малко туристи да летят за България, няма да стане”, категоричен е Георги Щерев от Съюза на хотелиерите на „Златни пясъци”.


На този фон от министерството признават – големи проблеми има с управлението на плажовете, достъпа до тях, паркирането, шума и пречиствателните станции. Решението се търси с нова стратегия за плажовете.


„Случаят „Силистар” – недопустимо е това да се случва, така че се опитваме да обхванем всички аспекти, свързани с управлението на плажовете. Ще предложим завишаване на контрола и на глобите – драстично”, закани се министърът на туризма Николина Ангелкова.


И заради злоупотребата със свободни зони по ивицата.


„От самото море навътре, почти до края на плажната ивица за свободно ползване почти няма. Имаше една аномалия – хората се нагъчкали един до друг в това малко пространство, обезлюдено е пък платеното пространство”, разказва туристът Тодор Чипев.


„Чадърите и шезлонгите да бъдат на символична цена, а там, където могат – дори безплатни”, заканва се министърът на туризма Николина Ангелкова.


Заради шума можело да се наложи премахване и преместване на дискотеки. Залагало се и на реклама.


„Засилваме драстично онлайн рекламата, стартирахме вече разговори за съвместна работа с големите туроператори”, добавя министърът на туризма.


„Едно е да рекламираш, второ е да искат хората да запишат. И трябва да ги накараш да запишат, има и други неща”, контрира Георги Щерев от Съюза на хотелиерите на „Златни пясъци”.


Като липсата на кадри, срещу чието изтичане в чужбина ще се търсят мерки заедно с образователното министерство.


Очаква се новата стратегия да е готова за обществено обсъждане още през септември, а в курортите се надяват догодина да се върнат поне част от руските туристи.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Искра Урумова