Мъжете бяха задържани в района на Гюешево, след като преминаха нелегално границата

 

 

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за четирима от петимата граждани на Косово, които бяха задържани малко след като преминаха нелегално границата между България и Македония. 

 

Петимата чужденци са в ареста по подозрение, че са джихадисти. Мъжете са задържани в района на граничния пункт Гюешево, като са се опитали да подкупят гранични полицаи. 

 

Мъжете са задържани край село Каменичка Скакавица. Придвижвали са се с кола. Били са общо петима души. Четирима от тях са преминали нелегално през зелената граница, петият е бил шофьор и ги е чакал. 

 

При проверката предлагат подкуп на граничните полицаи, което е причината за ареста им. По-късно става ясно, че само двама имат документи. При проверка на телефоните им се вижда, че имат снимки на молитви, които призовават за джихад. Това породило съмненията, че са джихадисти. 

 

„Четирите лица са задържани за 24 часа с полицейска заповед. Удължила съм я мярката за задържане до 72 часа, а утре ще поискам от районния съд постоянно задържане под стража”, заяви наблюдаващият прокурор. По думите ѝ причината е нелегалното пресичане на границата.