Рекордно скъпи избори! Вотът ще струва над 50 млн. лева

 

Рекордно скъпи избори! Вече е ясна подробната план сметка за вота през октомври - над 50 милиона лева. Причините вотът наесен да е толкова скъп се крият в изборното законодателство.

 

Близо 16 милиона ще отидат за безпрецедентното количество бюлетини, които трябва да бъдат отпечатани за вота 2 в 1.

 

Най-сериозното перо е за заплатите на близо 100 000 души, които ще бъдат ангажирани за секционните избирателни комисии – над 21 млн. лева.

 

ЦИК ще получи 6 милиона, а МВР – 4 млн. лева. 

 

Скъпо, по-скъпо, най-скъпо - местни избори и референдум 2015. Така се движи изборният ценоразпис от години насам. 

 

Защо този път ще платим нечуваната сума от 50 милиона?

 

„Машинното гласуване, секциите в чужбина, увеличеният брой населени места с над 100 души население”, изреди причините Александър Андреев, говорител на ЦИК. 

 

Избори за кмет наесен ще има в 3461 населени места. Тоест, с около една трета повече от миналия местен вот. Така повелява изборният кодекс.

 

„Тези обстоятелства водят до повишаване на необходимите средства”, обясни Андреев.

 

И още едно законово и доста скъпо обстоятелство – за референдума зад граница задължително трябва да бъдат открити точно толкова секции, колкото на последните парламентарни избори, тоест рекордните 402. Все едно дали ще има кой да гласува в тях.  

 

Има риск да няма интерес и да отворим секции, в които практически няма да се явят голям брой хора”, заяви външният министър Даниел Митов.

 

С други думи да има безсмислени секции. Такива например са Турция и Испания – държавите с рекорден брой секции от миналите избори. Анализ на външното министерство показал, че там референдумът за електронното гласуване не се радва на особен интерес. Но пък във Великобритания изглежда е точно обратното. 

 

Тепърва ще стане ясно колко сънародници зад граница се вълнуват от електронния вот за нашенски избори. А в малките населени места тук, у нас, темата изглежда съвсем далечна. 

 

Повече гледайте във видеото!