Поканени са любителите на къпането в луга и мазането с кал

За трета поредна година в наситения фестивален август на Бургас се включва още едно специално събитие - „Фестивалът на солта“. Както всеки път в последния петък на август в южната част на Атанасовско езеро са поканени любителите на солени забавления – къпане в луга и мазане с кал, участие в различни артистични предизвикателства, танцови импровизации, музика и много настроение, които да пристигнат с велосипеди или пеша от града, съобщиха организаторите на фестивала, цитирани от БГНЕС.

 

В Атанасовско езеро повече от 100 години се произвежда сол чрез изпарение на морска вода, а солниците и резервата със същото име живеят в хармония и са добър пример за взаимна полза и изгода между бизнеса и природата.

 

Солниците с техните диги и валове са идеално място за гнездене и почивка на стотици хиляди птици, а водите с различна соленост и дълбочина привличат разнообразни безгръбначни, а оттам и птици, които се хранят с тях. Това е една почти съвършена система, която обаче за да работи перфектно се нуждае от ремонти отвреме-навреме и от грижи през цялото време.

 

Затова в Атанасовското езеро действа един проект за опазване и възстановяване на лагуната с благозвучното име „Солта на живота“, а за да популяризира езерото и всичко, което се случва във и около него се провежда Фестивала на солта.

 

Темата на Фестивала през тази година е „Симбиоза“, под въздействието на пътуващата изложба за Атанасовско езеро „симБиотично“ и невидимата за окото мрежа от сложни взаимоотношения, връзки и процеси в Атанасовско езеро. За това как човекът е свързан с езерото, има ли хармония и взаимност в тези отношения и какви са ползите за хората и природата са само част от въпросите, които ще бъдат повдигнати по време на Фестивала.

 

В богатата фестивална програма очаквайте танцова импровизация в калта на Ана Саласар, изложбата "Анималия", детски ателиета за калейдоскопи, шарена сол, игри, конструктор и пъзел, боди арт с кал, базар на солта, Солничар за един ден, въздушна йога, дръм съркъл, арт работилница за рамки и много музика.