В превозното средство имало 71 тела, четири от които - на деца

 

Българи отиват в ареста заради тира-ковчег, в който се задушиха 71 емигранти в Австрия. Това обявиха австрийските власти на извънреден брифинг. Министерство на външните работи потвърди информацията за трима задържани български граждани. Българското посолство в Будапеща е в постоянна връзка с всички местни власти, допълват от ведомството.

 

Полицията предполагаше, че в камиона с мъртви бежанци може да има до 50 тела. След преброяването им се оказа, че жертвите са много повече.

 

"71 души са загинали при този трагичен инцидент. Сред тях 59 са мъже, осем са жени и четири деца на възраст 8-9 години", обясни Ханс Петер Доскоцил, шеф на полицията в Бургенланд.

 

След това беше разкрита българска връзка. Според полицията в Австрия бежанците са жертва на незаконен трафик на хора. Националността на заподозрените говори, че българско-унгарска група трафиканти стои зад случая, допълват от полицията.

 

В Австрия все още уточняват самоличността на задържаните и разширяват групата на заподозрените. Същевременно унгарската полиция обяви ареста на българите. Имената им не се съобщават, нито каква е евентуалното им участие в смъртта на бежанците.

 

„Националната следствена служба задържа четирима души. Трима българи и един афганистанец. Бяха обискирани частни домове. Близо 20 души са разпитани като свидетели. Работим в сътрудничество с австрийската полиция”, коментира говорителят на унгарската полиция Виктория-Чисер Ковач.


Телата бяха изпратени във Виена за аутопсия. По състоянието им се предполага, че са престоели поне 24 часа в камиона, преди да бъдат открити. Вероятно хората са били натоварени в Унгария, рано сутринта в сряда. Вероятно 70 от загиналите са сирийци, а един мъж е от африкански произход.