Мъжете бяха задържани в сряда вечерта на българо-македонската граница

 

Съдът в Кюстендил остави за постоянно в ареста петимата чужденци, за които има съмнения, че са джихадисти. Мъжете бяха задържани в сряда вечерта на българо-македонската граница. 


 
Пръв в съда влезе Фатон Реджипи от Косово. Мъжът влязъл легално в България, но изчакал с автомобила си останалите четирима, преминали през зелената граница. Той е подсъдим затова, че е предложил подкуп от 175 евро на граничните полицаи, спрели ги за проверка. 

 

На другите четирима е повдигнато обвинение затова, че са влезли нелегално в страната. 

 

Официално потвърждение на това дали мъжете са радикални ислямисти няма. Пред съда шофьорът Реджипи заяви, че съжалява за случилото се и поиска да бъде освободен. Искането му не беше уважено. 

 

„Престъплението е изключително тежко, за което е предвидено тежко наказание. Той призна, че е извършил престъплението”, коментира окръжният прокурор Бойко Калфин.

 

„Касае се за 340 лева предложен подкуп. Считам, че налагането на най-тежката мярка не е обосновано. Останалите лица не дават обяснения за това по какъв начин са решили да пътуват и за къде. Не дават никакви обяснения. Той единствено каза, че имал намерение да пътува до Турция, помолили са го да ги превози до Турция”, коментира адвокат Драгомир Марков.