Дълговете на фирмите към служителите възлизат на десетки милиони

 

Хиляди работещи бедни у нас заради неизплатени заплати. Дълговете на фирмите към служителите възлизат на десетки милиони. 

 

Справка в Инспекцията по труда показва, че само от началото на годината над 11 000 души не са получили навреме заплатите си. Дълговете на шефовете към тях са за близо 17 милиона лева, а фирмите-длъжници са близо 300. 

 

Инспекторите уточняват, че жалбите тепърва ще се увеличават, защото по правило те започват да валят след края на сезона. Едва тогава масово работниците разбирали, че са излъгани. 

 

Да се трудиш по 18 часа на ден повече от месец и да не получиш нито лев. Така преминава лятото за Цветана Петришка от Панагюрище. За да подпомогне на семейството си, жената започнала работа в почивна база в Черноморец. Когато събрала смелост да потърси правата и парите си, била заплашена дори с физическа саморазправа.


 
Месечната заплата на Цветелина е трябвало да бъде 500 лева. Трудов договор обаче не ѝ е бил представен. 


 
Тя била наета като хигиенист. Обещан ѝ бил 4-часов работен ден. Трябвало да почиства бунгалата в почивна база край морския бряг, но после получила и други задачи - почистване на целия комплекс, около басейна, както и работа в кухнята.


 
Работният ден на Цветана започвал в 6.30 часа. Приключвал в полунощ - едва след стотиците измити чинии. Имала и почивка - по 3 часа през ден. След като 40 дни жената не получила и лев, поискала да си тръгне.


 
Екипът на Нова телевизия намери въпросния работодател Ивайло Кикьов. Предложи да му бъде платено, за да бъде сниман. След няколко различни версии се появи и версията за кражба.


 
От Инспекцията по труда се ангажираха с проверка по случая и евентуална санкция в размер до 15 000 лева.

 

Репортери: Марина Цекова, Ева Костова