Тя ще играе роля за формиране на бала

 

По- слаб успех за учениците с лошо поведение. Предложението на синдикат „Образование” е децата, които са били наказвани в училище, да имат по-нисък бал. 

 

Оценките за лошо и добро поведение едва ли ще влязат в сила преди учениците да запълнят класните стаи след няколко дни. Ако предложението на синдиката влезе в сила, учениците, които са били наказвани, няма да получат четири точки при формиране на бала си за прием след седми и осми клас. 

 

„Ако балът сега е с 36 точки, той ще стане 40 точки, а тези 40 точки ще бъдат бонуса за добра дисциплина”, обясни Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. 

 

По думите на синдиката заради борбата да получат повече пари от държавата, качеството на образованието е останало на заден план. Принос имали и родителите, които налагат мнението си при оценяването на децата им. 

 

„Учениците и техните родители ще са заинтересовани да не им се налагат наказания и по този начин да имат този бонус от 4 точки”, коментира още Юлиян Петров.

 

Доколко е възможно предложението за поощряване на доброто поведение да влезе в сила от Министерството на образованието отказах да коментират. Причината - така или иначе то не е част от образователната ни система. За учителите обаче би било добре дошло да е иначе. 

 

В детайли обаче самото предложение още не е разработено. 

 

Дали предложенията ще станат факт, зависи от промяната на наредба. И все пак какво ще стане с поведението за по-големите ученици, тези, които са минали седми и осми клас, остава отворен.

 

Повече гледайте във видеото!