Показаха лицата на задържаните

 

Показаха лицата на тримата български граждани, отговорни за камиона ковчег в Австрия. Превозното средство беше открито преди дни с труповете на 71 бежанци. Българите и един афганистанец бяха арестувани в съседна Унгария. Днес съдът там ги остави в ареста за един месец.

  

Спецчасти с конвой докараха в съда в унгарския град Кечкемет тримата заподозрени български граждани и един афганистански гражданин. Четиримата бяха с белезници на ръцете, а полицаите ги водеха с вериги, за да нямат пряк контакт с тях. Един от задържаните българи е 50-годишен, другите трима са на 29 и 30 години. Унгарските власти засега отказват да съобщят имената им. 

 

Още по темата

"Съдът постанови, че те ще останат в ареста до края на септември или до прислючване на разследването. Днес съдът изслуша показанията им и постанови, че обвиненията са добре обосновани", заяви  Жаболч Саркози, пресаташе на съда в Кечкемет. 

 

Знае се, че камионът-ковчег е тръгнал от град Кечкемет в Унгария към границата със Сърбия, откъдето е взел бежанците. Камионът се е върнал обратно през Унгария, след което влязъл в Австрия, където са намерени и загиналите хора. Говорител на унгарската прокуратура заяви, че четиримата задържани са обвинени за трафик на хора и извличане на облага. 


"Прокуратурата в Кечкемет поиска от съда да остави в ареста задържаните. Те са заподозрени, че са превозвали незаконно 71 имигранти от Унгария до Австрия. Не сме повдигнали обвинения. В момента тече разследване. Задържаните са просто заподозрени", поясни  Габор Шмит, говорител на прокуратурата

 
Четиримата задържани ще останат в предварителния арест до 29 септември. Ако бъдат признати за виновни, те могат да бъдат осъдени на затвор между 2 и 16 години.  За момента обаче Унгария не им е повдигнала обвинения за убийство. По това обвинение те ще отговарят пред съда в Австрия, допълни говорителят на унгарската прокуратура. 

 

По-рано днес в студиото на "Събуди се" външният министър Даниел Митов настоя за затвор за нелегален трафик на хора у нас.