Така четирима от петимата арестувани са с български паспорти

 

Още един българин зад решетките в Унгария. Полицията задържа пети заподозрян за камиона с тела на бежанци, открит в Австрия. Така четирима от петимата арестувани са с български паспорти. 

 

Вече няколко дни смъртта на бежанците е сред водещите теми в цяла Европа. Петият българин отново е задържан в Будапеща. Арестът е извършен снощи, но за него се разбра днес следобед. Унгарската и австрийската полиция отново се позовават на следствената тайна и не дават подробности. 

Още по темата

 

Не се съобщава името на четвъртия задържан българин. Нито повече подробности за връзката му с камиона, в който бяха открити телата на 71 бежанци. Подозренията са, че е част от канал за трафик на хора.

 

Тримата българи и афганистанеца, които бяха задържани по-рано тази седмица, се обявиха за невинни. Те казаха, че ще обжалват решението на съда да ги остави в ареста един месец. Унгарците са възмутени от поведението на един от задържаните. Той замери в бутилка вода журналисти от местна телевизия. 

 

Коментарите в медиите са силно критични за невъздържаното му поведени при тежките обвинения срещу него. Трагичната смърт на бежанците в камиона-убиец предизвика дори реакцията на папа Франциск.

 

Въпреки призивите му, още един подобен случай шокира Австрия. 26 бежанци бяха открити натъпкани в микробус. Румънският му шофьор е арестуван. Според властите три деца са били на ръба на смъртта и само случайна проверка на пътни полицаи е предотвратила още една трагедия.

 

Унгарските медии се опитват да се доберат до подробности за арестуваните българи. Досега обаче стигнаха само до адреса на фирмата, на която е камиона. Оказа се къща в Будапеща, на чийто адрес са регистрирани десетки фирми. С други думи - задънена улица що се отнася до допълнителна информация.