От общината признават за проблема

 

Градовете в България - още недостъпни за хората с увреждания и майките с колички. Заключението е на граждански организации. Примерът е от София, където десетки подлези са недостъпни за трудноподвижните хора. 

 

Емилия споделя, че не може да се справи със слизането в подлезите с малкото си дете сама. В подлеза на Ларгото се налага да бута празна бебешка количка, защото е твърде стръмно. 

 

За този подлез има план - два нови асансьора ще решат проблема със стръмните стълби съвсем скоро – до средата на ноември. Търси се и вариант за асансьор и при подлеза на „Плиска”, който също е в тежко състояние. 

 

Докато чакат общината да вземе мерки, хората, които работят в подлеза, сами обезопасили плочките, като залепили сигнални лепенки по пукнатините на стълбите. Това обаче не е достатъчно за Ваня. Тя не може да излезе без асистент и да премине сама през подлезите. 

 

От общината признават за проблема. Те уверяват, че се разработват проекти за над 20 подлеза, на които да се монтират асансьори. За много от по-старите от тях обаче няма такава техническа възможност. За тези подлези се търсят алтернативни решения с поставяне на пешеходни пътеки.