Външният министър на страната прикани повече държави да се включат в ударите срещу групировката

Външният министър на Австралия Джули Бишоп прикани по-голям брой европейски държави да се включат във въздушните удари срещу „Ислямска държава” и в Ирак, и в Сирия, за да бъде преодоляна бежанската криза, заляла Европа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

 

В интервю за австралийски вестник Бишоп заяви, че европейските страни могат да съдействат за прекратяване на бежанската криза с глобални измерения, като бомбардират терористите от „Ислямска държава”, унищожаващи цели държави и предизвикващи огромни преселения на хора. "Съседните на Ирак и Сирия страни като Ливан, Йордания и други поемат бремето на милиони хора, преминаващи техните граници на път към Европа", каза тя.

 

"Затова смятам, че европейците трябва да се включат в коалицията, която нанася въздушни удари в Сирия и Ирак". Тя напомни, че режимите в Сирия и Ирак реално не упражняват никаква власт над териториите, завзети от „Ислямска държава”. Австралия обмисля искането на САЩ да започне въздушни удари срещу "Ислямска държава" не само в Ирак, но и в Сирия. Силовите министри в австралийското правителство ще обсъждат искането тази седмица.