Инспекторите на Комисията за защита на потребителите са направили 2800 проверки

 

Фалшив алкохол в нощните заведения и хотели на ръба на закона. Това са най-честите нарушения по родното Черноморие това лято. Най-много оплаквания това лято е имало от услугите, предоставяни по плажовете. В отрицателната класация следват дублираните резервации и проблемите в нощните заведения.


Инспекторите на Комисията за защита на потребителите са направили 2800 проверки и са наложили 205 акта. Затворени са 15 заведения по Черноморието – лъжели хората в грамажа и качеството на алкохола. Затворени са и 12 увеселителни съоръжения, защото се е оказало, че не отговарят на изискванията за безопасност.


С края на сезона държавата предприема акция и срещу други нелоялни търговски практики - агресивните промоции, на които най-често жертва стават пенсионерите.


Цанка разказва, че често става обект на агресивни търговци. Последния път - в офиса на моблиния й оператор.


„И ме агитират да си взема за 7,20 лв. за 200 минути. Не знам за какво са ми тия 200 минути? Аз съм сърдечно болна, не мога да ползвам, гледам да е по-далеч от мен мобилния и това е. Така не се зарибих и там”, разказва Цанка.


Много възрастни хора обаче приемат неизгодните договори или стоки, които им предлагат търговците.


Иван работи в сервиз за мобилни телефони и разказва, че при него непрекъснато идват пенсионери с подобни проблеми.


„Не знаят под какво си слагат подписа и след това остават изненадани, че две години трябва да изплащат нещо, което няма да ползват”, разказва Иван.


Най-често идват в сервиза за консултации.


„Повече време е необходимо да се обясни, да се настрои апарата, за да може да се ползва интернет и всичките екстри, които предлагат”, обяснява Иван.


За подобни нарушения ще следят инспекторите от Комисията за защита на потребителите.


„В големите хранителни вериги, където те често пазаруват. Тоест концентрацията вероятно ще бъде в тези обекти”, обяснява председателят на КЗП Димитър Маргаритов.


„Лъжат с по 300 грама за един килограм краставици. Отидох на кантара, проверих ги – 300 грама по-малко на един килограм, е Господ ми е свидетел и върнах”, казва Илияна.


„Мисля, че лъжат наред. Така го виждам, ама някои се усещат и връщат в момента. Докато аз отминавам, казвам: „Здраве да е”. Не е честно сега, ама какво да правим, всички не можем да бъдем честни”, казва Цанка.


Законът наказва по-тежко нелоялните търговски практики към възрастните, защото те са уязвима група.


Повече по темата гледайте във видеото.