29-тото издание на "Киномания" започва на 12-ти ноември

 

Трескава подготовка за "Киномания 2015". За първи път в историята си фестивалът ще бъде открит с едновременни прожекции в София и в Париж. Сред акцентите тази година са някои от най-хитовите кино премиери.


В киното не сме "каръци". Доказа го филмът "Каръци" на Ивайло Христов, завоювал признанието на международната критика.


„Филмът спечели голямата награда на московския фестивал. Нещо, което не се е случвало, смея да твърдя, в близките 10 години”, разказва Хермина Азарян, организатор на „Киномания”.


Затова напълно заслужено черно-бялата лента е избрана да открие тазгодишната „Киномания”. Премиерите си у нас ще направят и филми, селектирани на фестивалите в Кан, Берлин, Торнонто и Венеция.  


За първи път зрителите на Киномания ще имат възможност да гледат не само филми, но и театър. Представлението е „Хамлет” с участието на британската звезда Бенедикт Къмбърбач. Билетите за това представление в Лондон бяха изкупени година преди премиерата. Пиесата обаче няма да се играе на живо у нас, а ще бъде прожектирана на запис.


„Усещането е абсолютно същото - ти седиш в един спектакъл, който гледаш като на живо, ти си там и знаеш, че това е съпрежияно от милиони хора по света”, казва Любов Костова от Британския съвет в България.


Изненада ще има и за меломаните. Световното турне на легендата на "Пинк Флойд" - Роджър Уотърс, оживява на голям екран.


„Всички, които са били на концерта му сега имат шанса да видят вече филмиран този концерт”, казва още Хермина Азарян, организатор на „Киномания”.


29-тото издание на "Киномания" започва на 12-ти ноември. В същия ден и час с видеовръзка от София фестивалът ще стартира и на голям екран до Триумфалната арка в Париж.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Ивомира Пехливанова