Изтече срокът, в който общината трябваше да намери временен подслон за хората от квартала

 

Държавата отново се готви за събарянето на незаконните ромски къщи в Гърмен. Днес изтече срокът, в който общината трябваше да намери временен подслон за хората от незаконния квартал.

 

След като в края на юни багери събориха четири от общо 124-те незаконни постройки в Гърмен, Европейският съд по правата на човека спря процедурата с мотив, че на хората не е подсигурен временен подслон. И Общината започна да търси. И намери. Само една боксониера и етаж от къща, предоставени от местни хора. 

 

Ромите, обаче отказаха помощта. И сред местните няма много желаещи да приютят ромите, които ще останат без покрив.  

 

След отказа и на едните, и на другите задължителната за община Гърмен процедура по намирането на временен подслон за ромите се оказа фиктивна, но пък  изпълнена.

 

„Ако те откажат вече, това означава, че процедурата може да продължи. Някой и в момента продължава да ги манипулира и да ги лъже. Те са били обект на лъжи много време и продължава някой да ги лъже”, коментира кметът на Гърмен Минка Капитанова.

 

Утре тя ще информира институциите за отказа на ромите да бъдат временно приютени и ще чака нова дата за събаряне на незаконните постройки.