През 2014 г. страната е приела 1117 имигранти

Над 10 000 исландци са готови да приемат сирийски бежанци у дома си, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

 

Вчера писателката и университетска преподавателка Бриндис Бьоргвинсдотир попита сънародниците си във Фейбсук дали са готови да приемат сирийски бежанци и 10 000 отговориха, че са съгласни.


"Аз съм самотна майка с дете на 6 години и ние можем да приемем дете бежанец. Аз съм учителка и ще го науча да говори, да чете, да пише на исландски и да се адаптира в исландското общество. Ние имаме дрехи, легло, играчки, всичко, от което това дете се нуждае", казва Хекла Стефансдотир в отговор на запитването на исландската писателка.


Много исландци предложиха покрив на бежанците, както и храна, дрехи и помощ да се интегрират в исландското общество.


"Мисля, че на хората им писна да гледат новините за удавили се бежанци в Средиземно море и кадрите от бежански лагери в Европа. Те искат нещо да се направи по въпроса", заяви Бриндис Бьоргвинсдотир.


Исландската министърка на социалните въпроси Ейгло Хардардотир заяви, че властите анализират всички предложения, отправени във Фейсбук от исландци, които искат да помогнат на сирийски бежанци. Министърката добави, че властите обмислят да увеличат броя на бежанците, приемани на квотен принцип. Засега те са общо 50 за 2015 г. и 2016 г.


"Засега не мога да посоча конкретна максимална цифра, но ние разглеждаме всички възможности за прием на повече бежанци", посочи Ейгло Хардардотир.


Според националната статистическа служба Исландия, която има около 330 000 жители, е приела 1117 имигранти през 2014 г.