Това установиха инженерите от "Авиоотряд 28"

 

Повреден заключващ механизъм на носовия колесник е причината за принудителното кацане на правителствения самолет „Фалкон“ преди два дни във Варна. Това установиха инженерите от "Авиоотряд 28", след като вчера извършиха необходимите проверки и тестове на самолета. 

Още по темата

 

Заключението на експертите е, че най-вероятно повредата е станала във въздуха в момента на прибиране на колесника. От "Авиоотряд 28" вече са информирали швейцарската компания, която има договор за поддръжка и обслужване на самолета.

 

Предстои правителственият „Фалкон“ да бъде ремонтиран и след извършването на всички необходими тестове да бъде пуснат в експлоатация. Ще бъде направена техническа и финансова оценка за използването му при изпълнение на държавни задачи.

 

Тази сутрин в "Здравей, България" бившият министър на транспорта Кристиан Кръстев обясни, че този самолет не е купуван от правителството, а от държавното предприятие РВД. След като е изплатен, той е прехвърлен на „Авиоотряд 28”. „Правителственият самолет не може да бъде върнат, той не е на оперативен лизинг, изплатен е отдавна. Може да се водят разговори с компанията, която е водила технически прегледи. Тя е дала гаранция за предишния ремонт”, коментира той.