Сринаха ли се правилата на Евросъюза заради миграционния натиск?

 

Кризата с имигрантите в Европа става все по-драматична. Хиляди бежанци окупираха централната ж.п. гара в Будапеща и протестираха, след като полицията я затвори. Какво се случва в момента там и как отговаря Европа?

Още по темата

 

Хиляди бежанци продължават да пристигат в Европа, а правилата на Евросъюза за имиграцията се сриват. Властите в редица държави пропускат без регистрация мъже, жени и деца, които пътуват към мечтаната им дестинация - Германия. Това се случва въпреки, че по закон имигрантите трябва да бъдат регистрирани в първата държава от Евросъюза, в която влязат. Заради наплива и Австрия, и Унгария си затварят очите и изпращат търсещите по-добър живот към Германия, която очаква тази година 800 000 имигранти.

 

Изгонени от гарата, огромното множество имигранти започна да скандира: "Германия" - държавата, в която смятат да отидат. Много от бежанците размахваха билетите си за влак.
Повече от хиляда бяха имигрантите, събрали се пред гарата в Будапеща. От високоговорителите беше съобщено, че влакове няма да заминават. Малко по-късно обаче гарата беше отворена за пътници, които не са имигранти, а за да спре бежанците да стигнат пероните, полицията направи кордон.

 

„Казахме, че тези, които пристигат в Германия, най-вероятно ще получат убежище или статут на бежанец от държава, в която се води гражданска война. Това не е изненадващо, като се има предвид ситуацията в Сирия и така трябва да бъде в другите европейски държави”, обясни германският канцлер Ангела Меркел.

 

От Будапеща, имигрантите отиват в Австрия, а оттам - в Германия. Само вчера, властите във Виена съобщиха, че на територията на страната са влезли 3500 души.

 

И отговорът на Брюксел. Европейската комисия реши да отпуска на държавите членки, които се съгласят да приемат бежанци, по 6000 евро за всеки имигрант. Междувременно у нас от БСП поискаха спешно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента заради бежанците.

 

Повече по темата гледайте във видеото.