Системата разчита на температурните разлики между деня и нощта

Термитите са си спечелили лоша репутация в сферата на недвижимите имоти. На тях често се гледа като на символ на домашен апокалипсис, причиняващ милиарди долари загуби всяка година, пише Popular Science. Що се отнася до изграждането на собствените им жилища обаче термитите са гениални инженери. Някои от термитниците дори имат захранвани от слънцето вентилационни системи. Изследване, публикувано в журнала PNAS е установило, че някои термити изграждат жилища, в които въздуха циркулира, благодарение на затоплящата сила на слъчевите лъчи.

 

Термитите са малки - само няколко милиметра дълги насекоми, но строят жилища с височина между 90 и 180 сантиметра, а понякога и по-високи. С изграждането и поддържането на термитниците са заети хиляди термити. При толкова много насекоми на едно място, и то заедно с градини от гъбички, които някои колонии отглеждат, въздухът се затопля и замърсява бързо. Отдавна е известно, че в гнездата на термитите има вентилация, която обменя въздуха между вътрешната и външната част, но механизът на тази обмяна е бил загадка, уточнява Агенция "Фокус". 

 

Едно от първите предположенията е било, че благодарение на конструкцията на тунелите в гнездата затопленият от хилядите термити въздух се движи отвътре навън, а на негово място влиза свеж и по-хладен въздух. По-късно учените са открили, че вентилационната система на термитите функционира по-скоро като бели дробове, които постоянно вдишват и издишват. Изследователите са смятали, че двигател на този обмен може да са въздушното налягане и вятърът извън термитника. 

 

Новото проучване стига до заключението, че системата разчита на температурните разлики между деня и нощта. В центъра на гнездата на редица видове термити, включително изследваните в този случай Odontotermes obesus, има кухина, която изпълнява ролята на атриум или комин. С нея са свързани няколко по-малки тунели. По време на деня, когато слънчевите лъчи падат надолу, въздухът се затопля и се издига в по-малките тунели. След това се охлажда и пада надолу в големия тунел. През нощта процесът протича по обратния начин, тъй като по-малките пространства се охлаждат по-бързо в сравнение с въздуха в центъра. Така термитникът се проветрява ефективно.