Управляващите превърнаха изборите в залог за промени в управлението

 

"Политическа формула" стана ключовият израз в края на миналия и още в първите минути на новия политически сезон. След като преди ваканцията "историческият компромис" постави ДПС на една маса с управляващите, Лютви Местан поиска промяна в управлението още тогава. Днес управляващите превърнаха изборите в залог за тази или подобна промяна.

 

„Ако се представим слабо, това би бил лош сигнал за резултатите на правителството”, заяви в сряда премиерът Бойко Борисов. „Навлизаме във време, което ще покаже колко е успешна политическата формула”, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

„Няма как да се получи с тази формула на властта”, убеден е председателят на ДПС Лютви Местан. Новата формула в очите на ДПС е ясна - Патриотичният фронт да бъде зачеркнат от управлението. От ГЕРБ говориха без имена, но не и без адресат. „Време да се прави разлика между евтините, солови, популистки изяви на някои политици пред множество камери и политически отговорно поведение”, заяви Цветанов.

 

„Докато политическото състезание е състезание за парчета от баницата и незаслужени работни места, то винаги ще е увълчено. Българската политика винаги ще е бой във вълча глутница”, коментира съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

 

Преди изборите обаче ГЕРБ и Реформаторите си стиснаха ръцете спорните промени в Конституцията да се придвижат бързо.  Това трябва да стане при диалог с опозицията, който да направи гласуването  възможно”, заяви Радан Кънев.

 

И докато всички останали признаха, че разчитат и на ДПС, Патриотите продължиха в свой стил наддаването кой кого ще гони от властта.„Отстраняването на ДПС от всички властови позиции, остава най-важна цел на Патриотичния фронт” , заяви съпредседателят на Патриотичния фронт  Валери Симеонов.

 

Един депутат бе категоричен, че няма никакво намерение да си тръгва от властта, въпреки спекулациите. Поне не днес. Минути след като регистрира присъствие, Делян Пеевски приключи работния си ден за днес.

 

Очаквано в първия работен ден на парламента след ваканцията се чуха и много заявки за реформи и за скрепена коалиция, въпреки ясния знак, че след местните избори силите в нея ще измерват в събрани гласове.