Причината - все повече деца заминават при родителите си в чужбина

 

Рекордно малък брой първолаци ще прекрачат училищния праг на 15-ти септември. Данните показват, че цял град с първокласници е изчезнал от картата на България. Причината - все повече деца заминават при родителите си в чужбина, за да започнат училище там.

 

Макар и първокласничка тази година, Йоана няма да чуе първия училищен звънец в родината си. По това време вече ще е в Лондон - в новото си училище и с новите си съученици.  „На 9-и септември двете с нея заминаваме, за да участва в чакащия лист за училище”, обясни майката на детето, Гергана. Йоана също се вълнува. „Там училището е по-хубаво”, смята момичето. Тя вече напредва с изучаването на английския език. 

 

За всеки случай Йоана е записана и в столично училище, от което обаче до дни трябва да се отпише. Почти 13 000 български деца няма да започнат първи клас. Семейството на Йоана няма намерение да се връща в родината. „Отиваме в Лондон, за да й осигурим да осигурим по-добър старт”, сподели майката на детето. 

 

От очакваните 3 паралелки и 80 първокласници в едно ломско училище ще има само една паралелка с 24 деца.  „Много голяма част от тях са в чужбина. Предимно те са в Германия, Италия, Испания”, заяви директорката на училището Десислава Александрова. Отливът далеч не е само при първокласниците. „78 ученици са напуснали училището поради заминаване за чужбина от 15-и септември миналата година до днес”, обясни тя.  

 

Статистиката показва, че 77 000 са родените бебета у нас през 2008-а година. В класните стаи обаче ще липсват над 20% от тях. Основната причина според експертите се дължи именно на засилената миграцията.

 

 „Това са млади хора, които напускат страната. Обикновено първо мъжът си намира работа, след това жената и децата се присъединяват към семейството”, смята Елица Димитрова от Института по демография към БАН.