Това ще стане на официална церемония в четвъртък

Щабът за интегриране на силите на НАТО в България ще бъде активиран на официална церемония в София на 3 септември, информира БГНЕС.

 

НАТО задейства щабовете в шест страни-членки в Централна и Източна Европа, за да подсили отбраната си на фона на руските действия в Украйна. Те са освен в България и в Литва, Латвия, Естония, Полша и Румъния. Щабните елементи за интегриране ще бъдат активирани по едно и също време.

 

От българското министерство на отбраната казват, че активирането на щабния елемент на 3 септември е юридически акт, с който се стартира процедура по изграждане, окомплектоване, оборудване и достигане на пълни способности. Оттам припомнят и че решението за създаването на щабни елементи за интегриране на силите на НАТО (NATO Force Integration Unit – NFIUs) в страните-членки на Алианса, с приоритет България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г.

 

Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война. Във всеки от щабовете ще работят по 40 офицери. Предвижда се личният състав на щабът у нас да достигне 41 души, от които 20 българи. Командирът му у нас е полк. Стайко Прокопиев.

 

Щабната структура ще бъде за командване и управление на батальонно ниво, ще провежда подготовката на придадените му формирования и ще подготвя и поддържа съоръжения и оборудване при криза.

 

Щабът в София ще бъде открит с официална церемония, на която ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев и заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс Апатурай. Той ще бъде в сградата на булевард „Тотлебен” № 34, така нареченото МО 2.

 

Парите, необходими за работата на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България, се осигуряват по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) и от бюджета на Министерството на отбраната. За проектирането, авторския надзор и изпълнението на строително–монтажните и ремонтни работи, необходими за изграждането му, както и за консултантските услуги по тези дейности, са вложени 1 847 628 лева по NSIP.

 

Национален ангажимент е издръжката на Щабния елемент, за което до края на годината са планирани около 371 000 лв., които ще бъдат осигурени от бюджета на МО.

 

Припомняме, че през месец февруари тази година НАТО започна да укрепва отбранителните си структури в Източна Европа. Първо бе създадена сухопътна бригада за бързо реагиране от 5000 души, която имат готовност да действа в рамките на 48 часа.