Това показва доклад за физическата активност на ЕС

 

Половин милион европейци всяка година умират от обездвижване. Това показва доклад за физическата активност на ЕС. Заседналият начин на живот води до десетки заболявания, които са сред най-честите причини за преждевременна смърт.


„Бомба със закъснител”. Така експертите наричат обездвижването и прогнозират преждевременна смърт на стотици хиляди европейци всяка година. Един от всеки четирима европейци води заседнал начин на живот без никакви физически упражнения. Като по-често това са жените и младите. Проблемът коства на Европа повече от 80 млрд. евро годишно – с 5 милиарда повече, отколкото светът отделя за лекарства против рак.


Олга прекарва по осем часа на този стол, пет дни в седмицата. Изобщо не обича да ходи на фитнес.


„Малко или много съм обездвижена, но за компенсиране идвам пеш. Това са около 25 минути и обратно отново пеш. През почивните дни разходки и сега малко плаж”, обяснява Олга Митишева, офис-служител.


Във фитнес-залата Бедрос тренира тук по един час, пет дни в седмицата.


„Моята работа е общо взето осем часа на бюро и изпитвам нуждата да се движа в края на работния ден. Видът на спортната дейност няма толкова значение, колкото самата спортна дейност”, разказва Бедрос Бейлерян.


Заседналият начин на живот може да доведе до заболявания на сърцето, диабет и високо кръвно налягане. Причинява и редица психически проблеми.


„Хора отделете по 30 минути на ден. Има много неща, които можете да правите. Приятни, не чак толкова приятни, но в крайна сметка крайната цел определя това, което ще вложите”, на мнение е фитнес-инструкторът Юлиян Върбанов.


А именно без да влагате пари. Само желание.


„Необходимо е просто човек да замени някои вредни навици, като това да ходи на близки разстояния с кола, да ходи до магазина с кола. Нека да се качи на колело, нека да се качи по стълбите пеш, нека да слезе една спирка по-рано, ако трябва”, казва фитнес-инструкторът Юлиян Върбанов.


В доклад на водещи здравни специалисти от Европа се посочва, че обездвижеността измества по брой жертви и тютюнопушенето. Дори и една пета от европейците да опитат да променят ритъма си на активност – ще се спасят поне 100 000 живота.


Експертите са категорични – който има желание, намира начини, а който няма желание си намира оправдания.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова