Това сочат резултатите от ново изследване, цитирано от "The New York Times"

Човешкото око има сляпа точка, въпреки че малко хора го осъзнават. Според ново изследване, цитирано от "The New York Times", диапазонът й може да се намали чрез упражнения. 

 

Оптичният нерв, който пренася визуалните сигнали към мозъка, преминава през ретината – чувствителна към светлина тъкан. На границата, където оптичният нерв се пресича с ретината няма фоторецептори. Дясното око компенсира сляпата точка на лявото и обратно и така сляпата зона трудно се забелязва, информира агенция "Фокус".

 

Изследователи са тренирали десет души, използвайки компютърен монитор и превръзка за око. Екипът е показвал на участниците вълнообразна форма в зрителното поле на сляпата точка всеки ден. След 20 дни сляпата зона се е смалила с 10 процента.

 

Учените смятат, че невроните в периферията на сляпата точка са започнали да реагират по-бързо, намалявайки диапазона на функционалната слепота. Откритието потвърждава тезата, че човешкото око може да се тренира, посочва Пол Милър, психолог от Куинслендския университет в Австралия и автор на изследването, публикувано в журнала "Current Biology".

 

Такъв вид упражнения може да помогнат на учените да разработят по-ефективни терапии за визуални увреждания като дегенерацията.„Тя е главният причинител на слепота в западния свят“, изтъква д-р Милър.