Той коментира бъдещите промени в Конституцията и Закона за борба с корупцията

 

Ще види ли бял свят антикорупционният закон при всички опити той да бъде сведен до формалност, така че да не се стигне до обяснение за богатството на необяснимо забогателите политици?


„Това управление е дясноцентристко и беше конструирано в резултат на протестите на хората. Такива преформатирания реално обаче няма как да се случат. Предстоящите местни избори ще бъдат лакмус за качеството на управлението, но те не могат да преформатират заявката, която беше направена в началото. Ако това се случи, ще означава, че ни чакат предсрочни избори”, заяви за „Здравей, България” депутатът от ДПС Методи Андреев.


Изказването му е по повод появилите се слухове за нова формула във властта. „ГЕРБ и ДПС намекнаха за нова формула във властта. Борисов и Местан дадоха да се разбере, че Реформаторският блок може и да изпадне от правителството”, пишат вестниците днес.


Запитан за готвените промени в Конституцията, която предстои, Андреев беше категоричен, че „това е поредното извиване на ръце”.


„Има два законопроекта, които няма как парламентаристите да правят манипулации – единият е Законът за промяна на Конституцията, а другият – Законът за борба с корупцията”, заяви Методи Андреев и добави, че борбата с корупцията трябва да стъпи на ясно изразена политическа воля.

 

Относно прилагането на законодателството върху хора, чието богатство е налице, Методи Андреев заяви: „Този закон не трябва да прави разлика между позицията на човека в миналото и сега”.

 

Той даде за пример народният представител Делян Пеевски, който „влиза в парламента без никаква собственост и една година след това става крупен собственик на ключови предприятия”.

 

Според него ще бъде направен сериозен анализ за това откъде идват тези средства.


Запитан дали Борисов иска този закон, Методи Андреев беше категоричен, че очаква ГЕРБ да подкрепи законопроекта при гласуването в парламентарната зала.


„Добре, че в началото на тази сесия трябва да се гледа този закон”, каза в заключение Методи Андреев.


Повече по темата гледайте във видеото.