От комисията заявяват, че преди 4 години са предложили две решения на проблема

 

Притежателите на данъчните складове диктуват цените на горивата. Това стана ясно от думите на Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита на конкуренцията. 

 

„Не е проблем монополът, проблем е когато има злоупотреба с монопол”, заяви Гаврилов в "Здравей, България". „Държателите на тези складове имат възможност да диктуват цените”. 

 

Той обясни, че в анализ на комисията е записано още преди четири години, че има проблем с данъчните складове и че доставчиците на горива не разполагат със собствени такива. 

 

„Това е малко по-особена търговия. Ние сме признали преди четири години, че конкуренцията е затруднена. Дори сме посочили как може да бъде разрешен този проблем. Четири години нито един от българските политици не прочете нашия секторен анализ”, заяви Марио Гаврилов.  

 

Той обясни, че за да продава един търговец на дребно в България, трябва да разтовари вноса в акцизните складове. Собствеността на тези акцизни складове през 2011 година е била около 80% на „Лукойл”. В данъчните складове пък искат толкова непосилен наем, че вносът би се обезсмислил. Именно това възпрепятствало конкуренцията на пазара. 

 

„Има твърдения, че тази структура в момента е променена и ние проверяваме това”, заяви Гаврилов. 

 

От КЗК са предложили две решения за справяне с този проблем

 

„Би могла България, ако подпише със съседните държави, да ползваме акцизните и данъчните складове там. Само че няма подписано такова междудържавно споразумение”, обясни Гаврилов. 

 

Другото решение според КЗК е отварянето на държавни акцизни складове. По този начин държавата ще се намеси на този пазар.

 

Повече гледайте във видеото!