Над 160 души са задържани при снощната акция на МВР и ДАНС

 

Полицията по следите на трафиканти на бежанци. Над 160 души бяха задържани при снощната акция на МВР и ДАНС срещу незаконно пребиваващи в страната. Има ли разкрит канал за превеждане на нелегални имигранти? 

 

Всички арестувани в момента са разпределени по районните управления в София. Полицаите ще трябва да изясняват как се казват тези хора, от къде са, как са влезли в България и дали трябва да им бъде предоставен статут на бежанци.


Тепърва предстоят интервюта с тях, за да се прецени дали да им бъде даден хуманитарен статут или ще се окаже, че са икономически емигранти. Част от задържаните са таксиметрови шофьори, други са чужденци със статут на продължително пребиваващи. 


След като нощта пада, десетки полицаи и агенти на ДАНС нахлуват в хостели и хотели в центъра на София. Търсят незаконно пребиваващи чужденци. И ги намират. Почти във всеки хостел около булевард "Мария Луиза" полицията намира настанени чужденци. Повечето от тях нямат никакви документи в себе си. Други имат документи, но нямат представа какво пише в тях.

 

Собствениците на хотели пък не знаят хора с какви документи могат да приемат. А другият проблем е, че никой не знае как тези анонимни мъже и жени са влезли в България и са стигнали до София. Някой са чували за схема с таксиметрови шофьори. Самите те отричат това да е вярно

 

Полицията тепърва ще проверява дали наистина има схема, в която таксиметрови шофьори превозват незаконно пребиваващи у нас чужденци до границата.

 

Репортери: Надя Ганчева, Рада Богданова, Георги Георгиев