Ситуацията на Стария континент придобива застрашителни размери

 

Бежанската криза в Европа със застрашителни размери. След като централната гара в Будапеща отново отвори врати, стотици мигранти се втурнаха към пероните с надеждата да продължат пътя си на запад. 


Полицията спря първия влак за градче близо до границата с Австрия и нареди на имигрантите да слязат. Те се противопоставиха, а няколко души легнаха на релсите в знак на протест. Наложи се полицията за борба с безредиците да ги премести принудително. 

 

Кризата с бежанците е основна тема и за Европейския съюз. Брюксел подготвя нови мерки и планира да преразпредели над 100 хиляди бежанци.

 

Европа се раздели на два лагера по кризата с имигрантите. Източноевропейските страни са против квотите за бежанци, а Франция и Германия готвят общо предложение за равното разпределение сред държавите в Европа. Брюксел пък планира да даде убежище на три пъти повече бежанци. Европейската комисия ще предложи държавите, които откажат да приемат бежанци, да компенсират това с допълнително плащане в касата на Общността. 
 
 

Европа смята да отвори врати за над 100 000 бежанци. А правилата са,че те трябва да се регистрират в първата държава, в която влязат. Много от имигрантите обаче отказват да го направят в Унгария, за да продължат пътуването си към Германия. 


„Проблемът не е европейски, а германски. Никой не иска да остане в Унгария, Словакия, Полша или Естония. Всички искат да отидат в Германия. Нашата работа е просто да ги регистрираме", заяви унгарският премиер Виктор Орбан.


Според него унгарците се страхуват, защото виждат как европейските лидери не могат да контролират ситуацията. 


"Призовавам европейските лидери да удвоят усилията си и да бъдат солидарни със страните, които са подложени на безпрецедентна миграционна вълна. Приемането на повече бежанци не е единственият, а важен жест на истинска солидарност", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.


"Огромен брой бежанци пристигат по външните ни граници, но не можем да оставим Италия или Гърция да се справят сами с тях. И ако твърдим това, значи не можем да искаме само три държави - Швеция, Австрия и Германия - да приемат всички бежанци", заяви на свой ред германският канцлер Ангела Меркел.


Полицията в Чехия пък започна да маркира с номера ръцете на бежанците, които пристигат с влакове от Австрия и Унгария. Правозащитници се възмутиха от практиката, която им напомняла за нацистките концлагери. 
 

Снимки на загинало сирийско дете във водите на Егейско море шокираха света. Кадрите илюстрират ужасната съдба на хиляди бежанци. Международни организации и водещи издания призоваха да се спре войната в Сирия, за да бъдат спасени хиляди хора от смърт.   

 

Репортер: Антоанета Николова