От началото на годината над 450 души са намерили смъртта си на пътя

 

Няколко души загинаха при тежки катастрофи в четвъртък.  

 

На пътя за Калотина камион помете служител на „Автомобилна администрация” по време на проверка. Инцидентът станал близо до разклона за село Пролеша, малко след Божурище. Инспекторът от ДАИ спира тир със сръбска регистрация за проверка на документите.

 

Секунди след като започнала проверката - друг сръбски камион притиснал друг камион, който превозвал пясък, преминавайки рязко от лявата към дясната лента. При сблъсъка инспекторът починал на място. Той е 39-годишен, с две деца.  От 6 години в системата, без никакви наказания. Според шефа на ДАИ проверката е извършена по всички правила за безопасност.

 

Проверката се е извършила извън платното за движение. Било е обезопасено мястото за проверката”, обясни изпълнителният директор на „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов.  Водачът на сръбския тир отказа да разкаже пред камерата на Нова какво точно се е случило.

 

Тежък инцидент стана и край Петрич. Двама студенти загубиха живота си след зверски удар на лека кола в товарен автомобил.

 

Три 25-годишни момчета пътуват по пътя Петрич-Първомай, когато настигат камион, който обаче младият шофьор не вижда и се удря в него. „Става дума за камион, натоварен с дърва, който е бил без обозначителни знаци за товара и без задни светлини или недостатъчни такива”, коментира прокурор Надежда Шутова. По всяка вероятност лекият автомобил се е движил с превишена скорост. След удара на място загиват две от трите момчета - Илиян и Георги от Петрич. Смъртта им потресе града.

 

А на едно от най-оживените кръстовища в Пловдив пияно 19-годишно момиче заби спортния си автомобил в уличен стълб. То е пътувало  само и най-вероятно е карало с превишена скорост. Ударът в стълба бил толкова силен, че уличната лампа се е стоварила върху предния капак на автомобила. Дрегерът отчел 1.59 промила алкохол, но за щастие тя не е пострадала.

 

Само за миналия месец катаджиите са хванали над 1400 пияни шофьори зад волана.  2400 водачи пък са изловени да карат без книжка. Така равносметката за август показва над 46 000 нарушения на пътя.

 

Едно от тях получихме днес в рубриката "Моята новина". Наш зрител ни изпрати видео, на което се вижда как тир криволичи от едната в другата лента на път с двупосочно движение. От МВР съобщиха за Нова, че на водача му е прилошало, получил е топлинен удар и е настанен в болница. 

 

От началото на годината над 450 души са намерили смъртта си на пътя, а над 6 000 са ранени при близо 5 000 тежки катастрофи.