Спешните центрове в 18 области се сдобиха с нова, специална апаратура

 

Спешните центрове в 18 области на страната вече разполагат със специализирано оборудване с което медиците вече ще могат да лекуват от разстояние.

 

Апаратурата дава възможност да бъдат проследени основните жизнени показатели на пациентите още докато се транспортират с линейката до лечебното заведения.  Информацията ще може да се предава в реално време в болниците и в спешните центрове. Така лекарите, които са в лечебните заведения ще могат да напътстват колегите си при критични ситуации.

 

Телемедицинската апаратура измерва кръвното налягане и пулса.  Медицинският екип може да направи и кардиограма на пациента още в линейката.  В същото време медиците в спешните центрове следят на мониторите си състоянието на болния.  Специализираното оборудване предава на живо резултатите от изследванията.

 

С отдалечената медицинска диагностика, пациентите с опасност за живота имат много по-големи шансове да оцелеят. „Може да се записват данни от всички прегледи, които се правят на пациента, може да се пренасочват данните и към други центрове, защото имаме връзка в цялата страна, така всъщност става връзката и с други болници в страната”, обясни д-р Драгослава Балова, лекар в Спешна помощ – София.  

 

В София линейките с високотехнологичната апаратура са три. Освен с оборудване, спешната помощ вече разполага и с двойно повече екипи от миналата година - 23. Чакат се и още нови попълнения.

 

В същото време лекари плашат с оставки заради обединяването на центровете в София- град и област, а здравният министър Петър Москов коментира: „Ако искаш да работиш в Спешна помощ - ще работиш. Не задържаме никого насила, но излишни чиновници на щат няма да търпим”. Той увери, че сливането не излага на риск живота на пациентите и напомни, че ще има ново увеличение на заплатите догодина.

 

В четвъртък спешният център в София стана официално база за обучение на специализанти по спешна медицина. За да се запълни кадровия дефицит обаче е нужно там да започнат работа поне още 100 медици.