Генетици изследвали над 8 хиляди образци ДНК от над 50 балто-славянски популации

Международен екип от учени е публикувал резултатите от комплексно генетико-лингвистично изследване върху славяни и балти, което разкрива защо източните и западните славяни си приличат, а южните се отличават от тях, се казва в съобщение на Института по обща генетика на Руската академия на науките, цитирано от ТАСС и БТА.

 

Изследването на езика и генетиката на славяните е извършено от учени под ръководството на доктора на биологичните науки О.П. Балановский от института и Рихард Вилемс от Естонския биоцентър и Тартуския университет.

 

В изследването участвали учени от Русия, Украйна, Беларус, Литва, Естония, Хърватия, Босна и Херцеговина, а също от Великобритания, както и консорциумът за международния проект Genographic. 


За сходството между славянските езици не са нужни доказателства. Същевременно по външния си вид южните славяни не приличат много на източните и западните.


Генетици изследвали над 8 хиляди образци ДНК от над 50 балто-славянски популации. Основните групи са източните славяни - беларуси, руснаци, украинци, западните славяни - кашуби, поляци, словаци, чехи, южните славяни - българи, босненци, македонци, сърби, и балтийските народи - латиши, литовци.

 

Анализ е извършен в съответствие с три генни системи - Y-хромозома, която се предава по бащина линия, митохондриална ДНК, която се предава по майчина линия, и аутозомна ДНК, която включва по равно геномите на майката и бащата. По трите системи се получили сходни резултати. Що се отнася до източните славяни, руснаците от централните и южните области на страната, а също беларусите и украинците сформипрат отделна група. Изключение правят руснаците от северните райони на страната, които от генетична гледна точка са отделени от останалите източни славяни и гравитират към фино-угорските популации.


От западните славяни поляците са близки с източните славяни, а чехите и в по-малка степен словаците - с германците и други западноевропейски популации. Южните славяни обитават западни региони - словенци, хървати, босненци, и източни региони - македонци, българи, а по средата са сърбите. При това те са генетично сходни със своите неславянски съседи на Балканите - румънци, унгарци, гърци. 

 

Популациите балти - латиши, литовци, са близки с естонците, които говорят език от фино-угорската група, и с някои източни славяни, като беларусите.

 

Колкото до лингвистиката, учените създали реконструирано дърво на балто-славянските езици и сравнили три параметра - генетика, език и география, за всички популации. Оказало се, че популациите балти са близки с волжската група фино-угорски народи. Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.