Антикорупционният закон е обида за хората, смята Владимир Береану

 

"Антикорупционният закон е обиден за всички нас. Това е един тотален опит да се замажт очите на хората. Това е пълен абсурд и нищо не прави", заяви журналистът Владимир Береану за "Здравей, България". Изказването идва ден след като Патриотите и АБВ бламираха правителството, гласувайки срещу така наречения "Закон на Кунева". 

 

Според Береану документът е изпълнен с противоречия. А хората, които погва той, "ги няма в нито един закон, който се бори с корупцията по света". По негово мнение, ако един селски кмет или директор на болница краде, той не е корумпиран, а е обикновен крадец.

 

"Корумпиран си от определено ниво нагоре", изтъкна журналистът, като отбеляза, че разширяването на списъка с лица, които да попаднат под ударите на новия закон, е просто начин борбата с корупцията да изглежда по-ефективна.

 

Същевременно финансистът Кольо Парамов подчерта, че в законопроекта трябва да влязат всички замени на земи. Той даде пример с депутат, който притежава изключително скъп имот, а няма дори трудов стаж.

 

 "Навремето преди 130 години Фердинанд е дал 36 килограма злато от Виенската банка, за да купи място от 36 декара в Евксиноград. Един от тези, които сега се мъдрят на депутатските банки, има заменен имот за 80 декара на същото място. Абсурдно е този човек днес да има имот за 40 милиона евро там, при положение че няма 5-6 дни трудов стаж", изтъкна Парамов.