Единствено бащата на детето оцеля, след като лодката им се преобърна в Средиземно море

 

Още по темата

Трагедията с удавеното във водите на Средиземно море 3-годишно сирийско дете, буквално взриви социалните мрежи. Потресени от историята на малкия Айлан, хора от цял свят започнаха да пускат колажи и рисунки на детето. 

 

Някои от изображенията показват момченцето като ангел, други пък имат политически подтекст - за нежеланието на държавите от Близкия Изток да приемат сирийските бежанци. Стена от тел пък символизира отношението на Европа. Част от илюстрациите са графики, на които Айлан спи в детското си легло и заглавието "Тази история трябваше да завърши така". На други детето е с ангелски крила на плажа в Бодрум, където беше открито тялото му.

 

От цялото семейство на Айлан оцеля само бащата. Мъжът е съкрушен, защото вместо да отведе децата си към по-добър живот в Канада, сега той трябва да ги погребе в родния си град Кобане. „Само искам да седна на гробовете на семейството си и аз да си ида”, заяви съкрушеният мъж.

 

Абдула Курди е облян в сълзи, след като е идентифицирал телата на двете си деца и съпругата си. 3-годишният Айлан, 5-годишното му братче Галип и 35-годишната им майка са сред 12-те загинали, когато малката гумена лодка, отправила се към гръцкия остров Кос, се преобръща

 

„Трафикантът натовари 12 души в лодката, заедно с него - 13. Плавахме в морето 4-5 минути, когато излязоха вълни. Една ни удари и трафикантът избяга. Скочи във водата и избяга. Опитах се да управлявам лодката, но ни удари друга вълна и лодката се обърна. Опитах да хвана децата и съпругата си, но те се удавиха”, разказа Абдула.

 

Парите за фаталното пътуване Абдула взел от сестра си, която е фризьорка в Канада. Семейството се опитвало легално да емигрира при нея, но им отказали виза. Искали да избягат от раздирания от война сирийски град Кобани. „Децата ми бяха чудесни. Събуждаха се сутрин и ми казваха: „Хайде да си играем”. Сега всичко за мен свърши”, сподели Абдула.

 

Турската армия съобщи, че само през последните няколко дни е спасила хиляди имигранти, опитващи се да достигнат до гръцкия остров Кос.