Съвети от 26-годишния художник Джеймс Чапман

Ако носът Ви засърби, докато сте в Токио, как трябва да постъпите? Да кихнете на японски, разбира се! Това ни съветва 26-годишният художник Джеймс Чапман в серия от оригинални рисунки, които ни разкриват как да кихаме на различните езици.

 

Неговата книга, озаглавена „Как да кихаме на японски”, е своеобразен речник на кихавиците по цял свят, пише британският в. "Гардиън". 

 

В САЩ и Великобритания например кихат с "Ачу". При виетнамците звукът е "Хаткси". На хинди използваната ономатопея е "Ачи". Германците са с "Хатчи", руснаците - с "Апчих", турците - с "Хапшу", португалците и бразилците с "Ачим", а корейците и японците с "Ейчи".

 

В книгата са включени и ономатопеите, използвани от народите при хранене, изпитване на болка и плач. Така например звукът, издаван при хранене в Англия е "чомп", а в Германия - "мампф". При плач британците използват "уа", испанците "буа", французите "уин", а японците - "шикушики". 

 

Разлики има и в начина, по който различните народи възпроизвеждат входния звънец. Във Великобритания звукът е „динг-донг”. В Русия, Германия и Португалия съответно е „дзън-дзън”, „клингелинг” и”тим-том”. 

 

А що се отнася до кихавиците, те не са привилегия само на човешкия род. Вижте едно кученце, което явно сериозно се е простудило!