Полиция за борба с безредиците в Унгария влезе в лагер

 

Полиция за борба с безредиците влезе в лагер в Унгария, след като 2000 бежанци заплашиха да щурмуват огражденията и да тръгнат пеша към Виена. 500 от тях успяха да пробият полицейския кордон и с портрети на Ангела Меркел тръгнаха по основната магистрала, свързваща Будапеща с Виена. 

 

Със сълзотворен газ полицията разпръсна групата бежанци. 

 

Брюксел се опитва да отговори на натиска с нови мерки, а Будапеща прие затвор за нелегално преминаване на границата. Словакия и Чехия отварят специален коридор от Унгария към Германия.

 

Трети пореден ден унгарската полиция се опитва да овладее ситуацията. Засега неуспешно. Повече от 2 000 бежанци от лагер край границата със Сърбия заплашиха да избягат и да тръгнат пеша към Германия. 300 от тях са успели да се измъкнат от огражденията и полицията ги издирва. 

 

Напрегната ситуация и край град Бичке, където втори ден имигрантите, които тръгнаха от Будапеща, отказват да слязат от влака и да идат в лагер западно от столицата. 

 

За да овладее кризата, Унгария прие строги наказания, включително и затвор за незаконно преминаване на границата. Брюксел пък обмисля да увеличи драстично броя на имигрантите, които държавите-членки ще приемат.

 

А трагедията с удавеното във водите на Средиземно море 3-годишно сирийско дете, накара британския премиер Дейвид Камерън да промени драстично позицията си спрямо имигрантите. 

 

„Ние приемаме хиляди сирийски бежанци и ще продължим да го правим”, заяви Дейвид Камерън.

 

Тъжната съдба на момченцето развълнува не само Камерън. Хора от цял свят започнаха да пускат колажи и рисунки на детето. Днес момченцето,  братчето и майка им бяха погребани в Кобани - града, от който започна трагичното им пътешествие.

 

Пакистански имигрант е починал в Унгария, след като припаднал на релсите. Той е бил част от групата от 350 души, които избягаха от гарата в Бичке, на която е спрян влака с бежанците. Полицията обяви, че не е преследвала групата, а на мъжа му е прилошало.