В него има протеин A20, който е в по-малки количества в организмите на градските деца

Децата, които израстват във ферми, рядко страдат от алергии и астма заради праха там, сочат резултатите от белгийско изследване, предаде БТА.

 

„Открихме връзка между праха във фермите и защитата от астма и алергии”, заяви експертът по белодробни заболявания Барт Ламбрехт от университета в Гент, цитиран от Франс прес. „За целите на изследването изложихме мишки на ефекта от прах, събран във ферми в Германия и Швейцария. Последвалите тестове показаха, че гризачите са напълно защитени срещу алергия към паяци - най-често срещания вид алергия сред хората”. 

 

Изследването разкрило, че прахът прави лигавицата на дихателните пътища по-малко чувствителна към алергени като паяците заради протеин, кръстен A20. Човешкият организъм произвежда по естествен път този протеин, когато е в контакт с прах във ферма. 

 

Учените освен това изследвали здравословното състояние на 2000 души, които отрасли във ферми. Било установено, че повечето от тях не са уязвими към алергии и астма. Останалите страдали от липса на протеин A20 в организма си. 

 

Учените са на мнение, че следващият етап ще е свързан с откриване на активна съставка в праха, която осигурява въпросната защита. Това ще позволи да бъде разработено превантивно лечение срещу астма. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".