Социалните партньори обаче не могат да се споразумеят за около 40 бранша

 

Над 1 милион българи с по-високи осигуровки. Работодатели и синдикати трябва да се разберат за минималните суми, на които да се осигуряват служителите в над 80 сектора. 

 

Пълно разбирателство обаче няма. Споразумения засега са подписани само в половината от браншовете. Най-голямо увеличение ще има при производството на мелничарски продукти и нишестени изделия. Осигурителният праг там скача с около 100 лева. С 50 лева вдигат прага за пощенските и куриерските дейности. 

 

Социалните партньори не могат да се споразумеят за около 40 бранша. Сред тях са здравеопазването, химическата промишленост и производството на безалкохолни напитки. Увеличението влиза в сила от догодина.

 

За шивашкия сектор е договорено увеличение от 6% на минималния осигурителен доход. Синдикатите поискаха средно увеличение за всички с 8%, а бизнесът възропта. 

 

Как и с колко ще се увеличат осигуровките финално ще реши социалният министър. Синдикатите от КНСБ обаче се заканиха браншовете, с които не се договорят, да се проверят от НАП, за да се установи дали там не се укриват пари от осигуровки.