Имаше спешна среща на почти цялото правителство и шефовете на партиите, партньори в управлението

 

Крехкият мир в управляващото мнозинство отново е закрепен. 

 

Вчера пак се заговори за оттегляне на партньори от властта. Поводът беше бламирането на антикорупционния закон на правителството. 

 

Днес имаше спешна среща в парламента на почти цялото правителство и всички шефове на партиите, партньори в управлението. Макар всички да твърдяха, че тя била насрочена отдавна, всичко изглеждаше по-скоро като кризисно разтичване. Така или иначе след разговора се реши - катастрофиралият закон ще влезе отново в пленарната зала за гласуване през декември. 

 

Въпреки това томахавките съвсем не изглеждат заровени.

 

Тревогата за разпад на властта за пореден път се оказа фалшива. След вчерашните явни заплахи и кулоарен шум, днес отново, макар и със скърцане, се възцари мир.

 

„Бял пушек!”, определи го Петър Москов. 

 

Партньорите се договорили антикорупционния закон да бъде отново вкаран в пленарната зала на 3 декември.

 

„Нямаме принципни различия, а технически”, заяви Румяна Бъчварова. 

 

Разговорът на срещата обаче никак не минал гладко. А напрежението в управляващото мнозинство остава.

 

„Очевидно доста разговори предстоят. И с АБВ, и с Патриотите. Но това беше първият разговор”, заяви Радан Кънев. 

 

Законът за борба с корупцията не мина именно заради АБВ и Патриотите, които не го подкрепиха. Твърдят, че е заради предвидената в него възможност да се разследват за корупция висши държавници по анонимни сигнали, тоест да се удря по политическия противник с доноси. 

 

„Това е просто прикритие. Прикритие да се отложи темата за борбата с корупцията”, смята Меглена Кунева. 

 

Въпреки това реформаторите отстъпили и анонимките ще отпаднат от закона. Ще се търси друг механизъм да се подават сигнали за подозирана корупция по високите етажи. 

 

„Не искаме ли такова законодателство? Не искаме ли да знаем защо някой кара еди каква си кола, като няма такъв доход”, заяви още Кунева. 

 

Що се отнася до поредните размисли на реформаторите има ли смисъл участието им във властта при липсата на подкрепа за инициативите им. 

 

„Доста бързо колегите разбраха, че сме сериозни и няма да отстъпим от основните си искания, каквото е антикорупционното законодателство”, заяви Радан Кънев. 

 

Премиерът Бойко Борисов не участва в срещата. А на изявлението след нея не се яви и представител на Патриотичния фронт.