Според полския министър-председател те ще доведат до нова миграционна вълна

Страните от Вишеградската четворка се обявиха против квоти за разпределяне на бежанците, пристигащи в Европейския съюз, съобщиха световните агенции. Според министър-председателя на Полша Ева Копач определянето на поредни квоти ще доведе до нова миграционна вълна, пише БТА.

 

"Поредни квоти могат да доведат дотам, че да престанем да контролираме ситуацията", заяви Копач след среща с колегите си от Чехия, Словакия и Унгария.

 

По думите й страните от ЕС би трябвало да вземат собствени суверенни решения за това как да помогнат за уреждане на кризата с мигрантите. Тя каза, че иска Европейският съвет в скоро време да обсъди начини за справяне с мигрантската криза.

 

"Трябва да има пълна координация на европейско ниво. Ще искам да обсъдим сценарии на срещата на Европейския съвет през октомври или по-рано - през септември, ако има такава среща. Трябва да говорим не за квоти, а за това как да се премахнат причините, а не последиците", заяви Копач.

 

Лидерите на Чехия, Словакия и Полша изразиха подкрепа за унгарския министър-председател Виктор Орбан и политиката на неговата страна към мигрантите. Премиерите на държавите от Вишеградската четворка казаха, че на срещата в Прага не са обсъждали увеличаване на броя на бежанците, които са готови да приемат.

 

"Не са представяни никакви нови числа. Нито сме говорили за каквито и да е нови цифри. Готови сме да приемем бежанци на доброволна основа, но отхвърляме квотната система за разпределяне на мигрантите ", заяви чешкият министър-председател Бохуслав Соботка.

 

За запазване на доброволния характер на разпределянето на бежанците се обяви и премиерът на Словакия Роберт Фицо. Той призова за защита на границите на Шенгенската зона.

 

"Свободата на придвижване е един от стълбовете на ЕС. Сега става дума за защитата на тези ценности", изтъкна той.

 

Лидерите на страните от Вишеградската четворка призоваха ЕС да предприеме бързи мерки за решаване на проблема с миграцията. В заключителната декларация на срещата беше посочено, че за решаване на проблема с пристигащите в Европа мигранти ЕС трябва да положи усилия за уреждане на ситуацията в Либия, Сирия и Близкия изток с участието на Русия и САЩ.