458 - такъв е броят на жертвите от пътни инциденти у нас от началото на годината

 

458 - такъв е броят на жертвите от пътни инциденти у нас от началото на годината. Фрапиращият брой катастрофи и загинали накара стотици хора в цялата страна да излязат на мирно шествие в подкрепа на живота. Акцията се провежда в 14 града. В София обаче се събраха съвсем малко хора.

 

Организаторите на шествието искат да припомнят на всеки един от нас, че всяка година по улиците на България загиват стотици. От началото на годината досега по пътищата са загинали повече от 498 души. Тежко ранени са повече от 6000. Никой от нас не е застрахован. 

 

Само за месец август от МВР са регистрирали повече от 35 000 пътни нарушения. Целта на шествието е да покаже, че гражданското общество не е безразлично към “убийците” на пътя, които отнемат своите и чужди животи, почернят и съсипват цели родове, осакатяват хора, които са създадени, за да живеят. 

 

В Бургас през 2011 г. 12-годишната Валя загина при нелепа катастрофа на пешеходна пътека. Хората, които се събраха в града, искат подобни случаи повече да няма.

 

Симеоновград е мястото, където стана една от най-жестоките катастрофи през последните години. Там пиян шофьор прегази шестима младежи на Великден. 

 

Там шествието беше на колела. То премина през пътя, част от който е злополучната улица "Съединение”. Там на Великден преди 4 години загинаха щестима младежи. Сега на мястото на инцидента има паметна плоча и мемориален комплекс, които да напомнят за трагедията и да накарат живите да си вземат поука.

 

Шестте ангела от Симеоновград, които загинаха на Великден преди 4 години и днес изкараха на пътя много хора, които да почетат паметта им и да напомнят, че подобни трагедии не бива да се повтарят.

 

Четири години след Черния Великден Симеоновград все още живее с болката от изгубените шест млади живота, а борбата на близките им за промяна не спира. Предстои родителите отново да поискат причиняването на смърт на пътя след употреба на алкохол и наркотици да бъде квалифицирано като умишлено престъпление.

 

Едва 20 души се събраха на шествието в София. Най-малките и беззащитните на пътя - децата, бяха във фокуса на мирното шествие в столицата.

 

През последните 10 години у нас при катастрофи са загинали около 9000 души. От територията на България е заличен един цял град с приблизителните размери на Банско, Трявна или Сопот.  Борбата за живот е станала мисия за много семейства. Семейства, които вече са загубили свои близки по улиците. Те търсят промяна в съзнанието, мисленето и поведението ни на пътя.

 

Шествие имаше и в Стара Загора. Градът, който също беше почернен миналата година. Тогава 4-годишният Паоло беше премазан от джип на пешеходната улица в града. След неразрешена маневра колата го помете, а той издъхна на място пред очите на родителите му. И днес десетки семейства се събраха в града.

 

Репортери: Николай Василковски, Димитър Иванов, Надя Ганчева

 

Видео: БГНЕС