Очаква се хиляди млекопроизводители да изразят недоволството си

 

Хиляди фермери се очаква да се съберат днес в Брюксел докато европейските министри на земеделието обсъждат на извънредна среща кризата в млечния сектор, където през последните месеци цената на млякото падна значително.

 

Въздействието на руските контрасанкции върху храни и продукти от ЕС, забавянето на китайската икономика и премахването на европейските квоти по-рано тази година предизвикаха значително падане на цените на млякото.

 

Очаква се по време на срещата Европейската комисия да представи помощен пакет за най-силно засегнатите земеделски сектори като тези за производство на млечни продукти, плодове и зеленчуци и свинско, пише Би Би Си.

 

Очаква се също така стотици милони евро да бъдат предоставени в помощ на европейски млекопроизводители. Парите за тези помощи трябва да дойдат от глоби, наложени на страни свръхпроизводителки на мляко през 2014 г. - 2015 г. преди премахването на квотите за мляко по-рано през годината.

 

Европейските фермери бяха затруднени заради руските забрани за внос на храни, наложени в отговор на санкциите на Брюксел срещу Москва заради предполагаемото ѝ участие в украинската криза.