Напрежението ескалира, когато мъж припадна от притеснение, че ще разрушат дома му

 

Отново багери влязоха в ромската махала на Гърмен. Разрушени са четири незаконни постройки. Утре сутринта в 10:30 часа ще бъдат съборени още две постройки. Напрежението ескалира, след като мъж припадна от притеснение, че ще разрушат дома му.


Багерът влезе в махалата преди обед. От едната му страна бяха институциите, от другата - ромите. Набелязаните къщи са шест. Хората започнаха да спасяват покъщнината си. Събарянето не се забави много. Клетвите също.


Първите две къщи паднаха лесно и без излишни емоции. Пред третата обаче напрежението ескалира. Млад мъж си глътна езика от притеснение и едва го спасиха. Хората, останали без дом, потърсиха сметка от кметицата. Охраната обаче побърза да я изведе от махалата.


„Хората, които живееха в тези къщи, бяха открити, след като влезе в сила решението на Общинския съвет, което беше взето да се попълни декларация за имотно състояние и за това дали желаят да бъдат настанени в общинско или частно жилище. Те категорично отказаха”, обясни кметът на Гърмен Минка Капитанова.


След шума от рухващите къщи и писъците на жените, дойдоха тишината и отчаянието. Съдбата на останалите без дом семейства остава неясна.

 


Репортер: Екатерина Николова