Любителско видео с нов случай на полицейско насилие възмути България

 

Нов скандален запис разкри случай на полицейско насилие. Любителското видео възмути България. То бе изпратено и в рубриката ни „Моята новина”. В клипа се вижда как униформени се гаврят и малтретират мъж, който не се съпротивлява.

 

Поредният видеоклип с притеснителна форма на арест е заснет в малките часове на нощта преди два дни, твърди авторът му, който пожела да остане анонимен. Мястото попада в района на Трето полицейско управление. Какво точно е провинението му - официално никой не казва. Затова на този етап остават само личните изводи при гледката на кадрите. 

Още по темата

 

В 4.30 часа на 6 септември под прозорците на столичен блок се чуват неспокойни разговори. Според описанието на автора на видеоклипа човекът не е оказвал съпротива. Вижда се обаче как полицейските служители го ритат. Закачили му антена и го снимали с мобилните си телефони, разказва още свидетелят. Вижда се още как дамата в пагони увива около главата на мъжа тоалетна хартия.

 

Мястото на сцената се разиграва между паркираните автомобили и под прозорците на десетки жилища. Според свидетеля на мястото е имало много спринцовки, което го навежда на мисълта, че човекът от видеоклипа е бил наркозависим. 10 минути по-късно полицаите качват задържания в автомобила и го отвеждат в неизвестна посока. 

 

Без да толерират полицейското насилие, хората от квартала се оплакват от постоянни набези. Случаите на скандални арести доказват, че има системен проблем в професионалното обучение на полицаите, смятат юристи. Проблем, според специалистите, има и в законодателството, и в действието или бездействието на прокуратурата.

 

В случая на Веселина и Александър, който преди време бе показан в „Господари на ефира” и в Новините на Нова полицаите, упражнили насилие, са отстранени до приключване на разследването, което продължава вече трети месец. 

 

В случая отпреди два дни е назначена проверка, но от Столичната дирекция на полицията обясниха, че едва ли наказанията за тези петима служители на Трето районно ще бъдат толкова сурови.

 

От МВР не очакват прекалено сурови наказания за петимата полицаи от клипа, защото агресията им не била така изявена, както при случая с двамата младежи. От прессъобщение на МВР става ясно, че задържаният е 36-годишен, добре познат на полицията и многократно задържан за кражби. В него са открити инструменти и спринцовки. Съмненията са, че се е опитвал да разбие автомобили. Мъжът отправил закани към полицаите, а тоалетната хартия около врата му била, защото "по врата му имало бяло вещество с неясен произход", което трябвало да бъде избърсано преди мъжът да бъде качен в автомобила.