Емануил Йорданов изчисли, че от 14 години ситуацията в районните управления не се е променила

 

Нов скандален запис разкри случай на полицейско насилие. Любителското видео, изпратено в рубриката ни „Моята новина”, възмути България. В клипа се вижда как униформени се гаврят и малтретират мъж, който не се съпротивлява. Вижда се още как дамата в пагони увива около главата на мъжа тоалетна хартия. 10 минути по-късно полицаите качват задържания в автомобила и го отвеждат в неизвестна посока.


От МВР съобщиха, че задържаният е 36-годишен, добре познат на полицията и многократно задържан за кражби. В него са открити инструменти и спринцовки. Съмненията са, че се е опитвал да разбие автомобили. Мъжът отправил закани към полицаите, а тоалетната хартия около врата му била, защото "по врата му имало бяло вещество с неясен произход", което трябвало да бъде избърсано преди мъжът да бъде качен в автомобила.


„Терминът „полицейско насилие” е пресилен. Но поведението в този случай е неприемливо. Полицаите не може и не трябва да се държат така, каквото и да се е случило. Биха могли да извикат линейка и да го откарат в болнично заведение”, коментира случая бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в студиото на „Здравей, България”.


„Това е проява на нечовешко и унизително отношение. В случая човекът не оказва съпротива, нито е обществено опасен. Неслучайно Европейският съд по правата на човека е констатирал по български дела наличие на системни проблеми в МВР, свързани с употребата на сила”, коментира от Пловдив адвокат Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, осъдил десетки пъти България в Страсбург заради полицейско насилие.


„Проблемите са в системата”, категоричен беше адвокат Екимджиев.


По думите му на полицаите от въпросния клип трябва да се наложат дисциплинарни наказания, а след това да се помисли и за наказателна отговорност.


„В академията на МВР учат полицаите да постъпват като американските си колеги – да служат и да помагат. Прожектират един филм, в който една жена от Охайо прегръща полицаите, които са свалили нейната котка от покрива. Тези полицаи във филма са с бели ръкавици. Нашите полицаи нямат такива ръкавици. Четири години на им бяха раздавали униформи. Те си купуваха тениски и кубинки от пазара. Условията на работа в МВР стават все по-лоши”, обобщи журналистката Анна Заркова.


По думите на Емануил Йорданов ситуацията в полицейските районни управления не се е променила откакто той е бил вътрешен министър, тоест, преди 14 години.


Повече по темата гледайте във видеото.