21-годишният Ануар Селлай е заловен преди няколко дни на българо-турската граница с фалшиви документи

 

България ще предаде на Германия издирван за тероризъм мароканец с немски паспорт. Това реши съдът в Хасково.

 

21-годишният Ануар Селлай е заловен преди няколко дни на българо-турската граница с фалшиви документи. Той е искан от Германия по обвинение в тероризъм. Според официалните документи е пътувал, за да бъде обучен като боец на „Ислямска държава” и да се включи във военни действия. Днес Хасковският окръжен съд реши той да бъде екстрадиран в Германия, където да бъде съден по обвинението в тероризъм.

 

Още по темата

Ануар Селлай е задържан на граничен пункт „Лесово”, от където опитал да влезе в Турция на път за Сирия с фалшив паспорт. Дни по-късно е изправен пред съда в Хасково заради европейската заповед за арест, издадена от съда във Франкфурт. Мотивите на немските магистрати са, че той има забрана да напуска Германия. Те обясняват и каква е целта на пътуването му.

 

„Пътува, за да се подложи, да предаде услугите си на „Ислямска държава”, да бъде обучен най-напред и съответно да влезе в т. нар. военни формирования в услуга на „Ислямска държава”, обясни адвокат Иван Педев.

 

Мароканецът с немски паспорт вече е осъден от български съд заради фалшивите документи. Той не е разпитван у нас по обвинението в тероризъм. Но на всички заседания пред съда досега не се противопостави на предаването му на немските власти.

 

„Тук сме улеснени, защото самото лице дава съгласие – опростена процедура”, допълни адвокатът.

 

Съдът прецени, че няма пречка европейската заповед за арест да бъде изпълнена.

 

Самият Ануар не пожела да отговаря на въпроси. Ако той бъде осъден от съда във Франкфурт, ще получи присъда до 10 години лишаване от свобода.

 

Фактическото екстрадиране на 21-годишния мъж, обвинен в тероризъм, ще стане факт до няколко дни.

 

 

Репортер: Димитър Иванов